logo Unihal

Univerzální montované haly

+420 702 107 810

Potravinářské haly


Naše společnost montuje chladírenské a mrazírenské haly a také speciální haly vhodné do potravinářství. Všechny montované haly, které slouží pro potravinářské účely musí splňovat řadu norem a směrnic. Zejména se jedná o přísné evropské směrnice o hygieně potravin EU 10883/92, která vyžaduje, aby všechny stavby, které slouží k potravinářským účelům byly snadno udržovatelné, omyvatelné, aby se v nich nezadržovaly plísně, bakterie či houby, aby byly světlé a nepropouštěly vlhkost.

Tyto směrnice se snaží směřovat výstavbu a údržbu stavby tak, aby maximálně byla zajištěna hygiena potravin a prevence nemocí.

Konstrukční řešení a opláštění potravinářských hal

Montované haly z rámové ocelové konstrukce opláštěné sendvičovými panely dokonale splňují všechny výše uvedená nařízení, už z toho důvodu, že ocelové konstrukce otevřené, opatřené několika ochrannými nátěry či obklady. Ocelové konstrukce jsou opláštěné vysoce kvalitními sendvičovými panely, které splňují nejpřísnější evropské směrnice a normy. Jejich výrobci dbají na vysokou jakost materiálu a neustálé investice do inovací tohoto panely posunují ještě dále jejich kvalitativní vlastnosti.

Jaké výhody mají sendvičové panely u potravinářských hal?

Zejména největší předností těchto sendvičových panelů je jejich snadná instalace a následná snadná údržba, která spočívá v pouhém omytí krycího plechu. 

Vnitřní pěna má vynikající tepelně izolační vlastnosti, které jsou ve srovnání s obyčejným polystyrenem nadstandardní. Pro chladírenské a mrazírenské haly doporučujeme maximální izolaci k zajištění maximálních úspor provozu haly. Jsou vhodné zejména sendvičové panely o tloušťce 200mm, jejichž součinitel prostupu tepla se rovná 0,11 W/m2K. Součinitel prostupu tepla stanovuje, jak odolná je konstrukční skladba proti pronikání tepla touto konstrukcí.

Montáž panelů díky zaklapovacím zámkům zajišťuje maximální utěsnění všech napojení, které jsou utěsněny těsnícími páskami a tmely - díky kterým se zabrání pronikání vlhkosti dovnitř haly a kondenzaci vody. Sendvičové panely díky výborné izolaci chrání interier haly před vznikem tepelných mostů. 

Sendvičové panely jsou po správné instalaci vzduchotěsné a parotěsné.

Do chladírenských či mrazírenských hal je možné opláštění ze sendvičových panelů velmi snadno esteticky zkombinovat se speciálními chladírenskými dveřmi, které je možné dodat ve stejné profilaci jako opláštění. Speciální chladírenské dveře stejně jako opláštění zabraňuje vzniku tepelných mostů.

Díky hygienické a zdravotní nezávadnosti jsou sendvičové panely vhodné pro vnitřní opláštění všech potravinářských hal, a to včetně všech vnitřních interiérů.